18 januari, 2017

OCMW Knokke-Heist neemt deel aan campagne Gastvrije Gemeente

gastvrije gemeenteDe OCMW-raad van Knokke-Heist heeft beslist om deel te nemen aan de campagne Gastvrije Gemeente van Vluchtelingenwerk Vlaanderen. Met de campagne worden gastvrije initiatieven in Vlaanderen en Brussel zichtbaar gemaakt om zo ook anderen te inspireren zelf ‘iets gastvrij’ te doen voor asielzoekers en vluchtelingen. Iedereen die een gastvrij initiatief indient maakt automatisch kans op een gastvrije award en 1000 euro. In het voorjaar buigt een jury zich over de verschillende initiatieven en kiezen de juryleden per categorie een winnaar uit. Daarnaast kan iedereen vanaf 6 tot 22 maart 2017 op http://www.gastvrijegemeente.be/initiatieven-2016-2017 stemmen voor zijn of haar favoriete initiatief dat dan de publieksprijs wint. Het OCMW zal ook gratis promomateriaal zoals raambordjes en pinnen bestellen bij Vluchtelingenwerk Vlaanderen. In samenwerking met de school MAKZ in Knokke maken de leerlingen een filmpje over de  verschillende projecten zoals praatgroep en buddywerking.

Asielbuddy’s

Het OCMW van Knokke-Heist vangt al jaren asielzoekers op. Tijdens de kantooruren kunnen de nieuwkomers met hun vragen terecht bij de maatschappelijk werkers die voor hen klaarstaan. Maar wat in de avond, het weekend.... Daarop wilde het OCMW een antwoord bieden door te werken met asielbuddy's. Begin dit jaar werd een oproep gelanceerd voor asielbuddy’s. Intussen zijn er 4 vrijwilligers aan de slag die wekelijks naar de woningen van het Lokaal Opvang Initiatief (LOI) gaan. Hun taak bestaat erin om de nieuwkomers wegwijs te maken in de gemeente en hen een warm welkom te geven. De vrijwilligers gaan langs om een kopje thee te drinken, een luisterend oor of schouderklopje te geven, wanneer het eens moeilijk gaat. Samen een filmpje of toneelvoorstelling meepikken, samen koken, samen een verjaardag vieren met bijhorende taart, een fietstochtje, een uitstap naar een pretpark (even alle remmen los), samen verbroederen op de kerstmarkt ... Zo ontstaan er mooie vriendschappen tussen de asielbuddy en de nieuwkomer en groeit een wederzijds respect en interesse in de leefwereld van de ander.

Gastvrije Gemeente

Na verloop van tijd merkte het OCMW dat ook andere nieuwkomers, die niet meer in een LOI woning verblijven, ook nood hadden aan wat extra ondersteuning. Vandaar dat ook een integratiebuddywerking werd opgestart waarbij 7 vrijwilligers wekelijks bij de nieuwkomers thuis gaan. Het Nederlands wordt geoefend bij het drinken van een koffie, ze gaan samen op pad in de gemeente, er worden samen naar een geschikte woonst of vrijwilligerswerk gezocht...

Er zijn in Vlaanderen en Brussel heel veel mensen die zich inzetten voor asielzoekers en vluchtelingen. Ze onthalen hen op heel uiteenlopende wijze en helpen hen te integreren in Vlaanderen en Brussel. Met de campagne ‘Gastvrije Gemeente’ worden de initiatieven in the picture én in de bloemetjes gezet. Vluchtelingenwerk Vlaanderen laat zien dat verschillende lagen van de samenleving zich inzetten om asielzoekers en vluchtelingen gastvrij te verwelkomen. Ze brengen een breed publiek op een positieve manier in contact met initiatieven voor en met asielzoekers en vluchtelingen. Zo creëren ze samen een groot draagvlak voor een warm en gastvrij welkom aan asielzoekers en vluchtelingen.

Voor alle info: http://www.gastvrijegemeente.be/initiatieven-2016-2017